16 Σεπ 2014

Ανοιχτή Επιστολή στον κ. Άδωνη Γεωργιάδη


Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Παρακολουθώ την υπεράσπιση εκ μέρους σας του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με ειλικρινή απορία. Έχετε κατ' επανάληψιν δηλώσει πως ο κ. Αντώνης Σαμαράς τήρησε την προεκλογική του δέσμευση περί της φορολόγησης των ακινήτων, η οποία, κατ' εσάς, συνίστατο στην κατάργηση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και τη θέσπιση ενός ενιαίου φόρου ακίνητης περιουσίας (επομένως ενός φόρου που καταργεί όλους τους προηγούμενους) χαμηλότερου σε ύψος από το άθροισμα του ΕΕΤΗΔΕ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).

Το πρόβλημα, κύριε Υπουργέ, είναι πως η προεκλογική δέσμευση του κ. Σαμαρά δεν ήταν αυτή. Καταγράφω επακριβώς την προεκλογική εξαγγελία: "θα αντικαταστήσουμε, επίσης, το περιβόητο χαράτσι με έναν ενιαίο νόμο για την ακίνητη περιουσία, όπως το ΕΤΑΚ, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατάργησε. Το νέο ΕΤΑΚ θα είναι πιο δίκαιο, πιο ελαφρύ για όλους και πιο αποδοτικό για το κράτος".

Από τη δήλωση του κ. Σαμαρά προκύπτει σαφώς ότι η τότε αξιωματική αντιπολίτευση, ερχόμενη στην εξουσία, θα καταργούσε τόσο το ΕΕΤΗΔΕ όσο και το ΦΑΠ, αντικαθιστώντας τους με έναν ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας, όπως το ΕΤΑΚ, το οποίο εσφαλμένως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατήργησε.  

Ως γνωστόν, κύριε Υπουργέ, το ΕΤΑΚ εισπράχθηκε τελευταία φορά για το έτος 2009, η δε επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες ήταν χαμηλότερη από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος εισπράχθηκε για τα έτη 2010, 2011, 2012, 2013, κι εν συνεχεία ενετάχθη στο λεγόμενο ΕΝΦΙΑ. Ο κύριος Σαμαράς, εν κατακλείδι, αντί να θεσπίσει έναν ενιαίο φόρο για την ακίνητη περιουσία, όπως το ΕΤΑΚ, θέσπισε τον ΕΝΦΙΑ, ενσωματώνοντας σε αυτόν το, βαρύτερο του ΕΤΑΚ, ΦΑΠ, διατηρώντας, ταυτόχρονα, και το περιβόητο "χαράτσι" με ανεπαίσθητες μικροδιαφορές.

Η ψευδολογία, κύριε Υπουργέ, την οποία χρεώνετε στην αξιωματική αντιπολίτευση αφορά στο τι και πώς αυτή θα πράξει στην περίπτωση που έλθει στην εξουσία. Πιστεύω, όμως, ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου πως κατά πολύ προκλητικότερη αυτής είναι η ψευδολογία που αφορά σε εκείνα που ήδη έχουν συμβεί.