22 Ιουν 2013

He will never be alone...


Στο remake του Superman, Man of Steel, ο παρακάτω διάλογος υπάρχει μεν, αλλά ελλειπτικός, ψαλιδισμένος, ξεψυχισμένος. Κι επειδή σε εκείνη την ταινία, την παλιά, ήταν ο αγαπημένος μου, είπα να τον θυμίσω.

-He will defy their gravity.
-He will look like one of them.
-He won’t be one of them.
-No. His dense molecular structure will make him strong.
-He will be odd. Different.
-He'll be fast. Virtually invulnerable.
-Isolated. Alone.
-HE WILL NOT BE ALONE. HE WILL NEVER BE ALONE.
Κι επειδή μου έλειψε κι η μουσική του John Williams, ας τη θυμηθούμε και αυτή.Παράρτημα: προ ολίγου μου εδόθη η ευκαιρία να διαμαρτυρηθώ για το θέμα σε μία-στο δικό μου μυαλό-αρχετυπική μορφή κινηματογραφικής κριτικής. Τον Παναγιώτη Τιμογιαννάκη. Τον καιρό της ΕΡΤ δεν μπορούσα να του μιλήσω. Τώρα μπορώ. Ρε τι σου είναι το ιντερνέτι...


  • Dimitrios Mouzakis Δεν ανήκω στους αδρανείς και νοσταλγούς- πιστεύω ότι ο καλύτερος Batman είναι με διαφορά αυτός του Nolan. Ταυτόχρονα, πιστεύω ότι ο Superman του '78 είναι διακριτά καλύτερος από το remake του. Στο Man of Steel δεν είδα κάτι καλύτερο από το Superman Returns. Σαφής η προσπάθεια να βγει κάτι καλύτερο, αλλά μάλλον δε βγήκε.
   • Panagiotis Timogiannakis Τώρα, οι fan θα έχουν το λόγο. Κι αυτό που πιστεύω το έγραψα και στην κριτική μου. Πως οι διαξιφισμοί μεταξύ των fan θα είναι ό, τι πιό δημιουργικό γύρω από την ταινία. Πάντως, ως δουλειά είναι καλή. Σίγουρα δεν συγκρίνεται με τον πρώτο αλλα ήταν κι ηθελημένο. Η τωρινή ταινία το πάει αλλού. Προσωπικά κι εγώ ψηφίζω υπέρ του 1978, του Ρίτσαρντ Ντόνερ.
   • Dimitrios Mouzakis Δεκτόν. Να συμπληρώσω μόνο πως από το γενικό κουμαντοδόρο Nolan περίμενα το άγγιγμα που θα έκανε αυτή την ταινία ξεχωριστή, με τον τρόπο που ήταν ξεχωριστή η ταινία του ’78 (η σχέση πατέρας-γιου, το κληροδότημα της γνώσης, ο θάνατος της Lois επειδή ο Superman δε λέει ποτέ ψέματα- για όσους θυμούνται εκείνη την ταινία)... ή κάτι τέτοιο, τελοσπάντων, πέρα από τα εφέ και τις φλασιές. Τούτο δηλώνω ως παλαιός και πιστός fan του συγκεκριμένου franchise.
   • Παναγιώτης Τιμογιαννάκης official pages [Panagiotis Timogiannakis] πολύ ενδιαφέρον αυτό που λες. συγγνώμη για τον ενικό, ε;
   • Dimitrios Mouzakis Αλίμονο... ναι, έτσι το βλέπω. Πέρα από τα αυτονόητα (η παρουσία του Brando πχ) εκείνη η ταινία ήταν ξεχωριστή γιατί είχε με τρόπο πετυχημένο στο φόντο το ήθος, την οικογένεια, την απώλεια... για λόγους ανάλογους πέτυχε και η τριλογία του Nolan. Στο Man of Steel επιστρέψαμε στα κεκτημένα της φλασιάς... ως και το αναλώσιμο "Superman Returns" προσπάθησε περισσότερο την αναφορά του στο συναίσθημα και την ουσία (the son becomes the father, and the father, the son...)... ψιλά γράμματα, θα μου πείτε, αλλά όχι ψιλά για αυτούς που αγαπούν τις ταινίες του είδους και δεν τις βλέπουν ως ευχάριστο δίωρο.
   • Παναγιώτης Τιμογιαννάκης official pages [Panagiotis Timogiannakis]κοίταξε, κι εδώ γτο πάει κάπου, δεν είναι σκέτη κατασκευή. αν το προσέξεις επιμένει στην ηλικία των 33, στην ανάγκη για "το καλό της ανθρωπότητας" κλπ. νομίζω πως το πρόβλημα, σε όσους είμαστε όπως φαίνεται οπαδοί του 1978, είναι μάλλον ο εμπλουτισμένος μύθος που εδώ είναι λίγο πιό "στενεμένος", πιό μονοσήμαντος, προς μία κατεύθυνση, όχι μόνο νοηματικά αλλά κυρίως κινηματογραφικά. Συγκριτικά, πάντα! Το τωρινό δεν έχει τις εναλλαγές στο story που κάνουν ένα έργο πιό χορταστικό, πιό πλούσιο
   • Dimitrios Mouzakis Συμφωνώ. Δεν μπορώ να δω όμως το νόημα παρά ως αναπόσπαστο μέλος του επιτυχημένου φιλμ, δε διαχωρίζω, δηλαδή, το "νοηματικά" από το "κινηματογραφικά"- γι' αυτό και ενίσταμαι όταν στην επιτυχία του Nolan για την τριλογία πιστώνεται βασικά η "ρεαλιστικότητα". Όχι. O Nolan πέτυχε γιατί είναι ο πρώτος που κατά τη γνώμη μου διαχειρίστηκε έναν υπερήρωα ως-τολμώ να πω-δραματουργός. Στο Man of Steel, όπως λέτε και εσείς, ο μύθος είναι, τρόπον τινά, ατροφικός ή μονοσήμαντος.

  • Παράρτημα (2): Αλήθεια και ψέμα.

   Lois, I never lie.


   -Miss Tessmacher… please… you can’t just stand there.
   -Shshshshshsh…
   -You can’t just stand there and let innocent people, millions of innocent people die.
   -Maybe.
   -Please help me to save them.
   -If I help you, do you promise to save my mother first?
   -But Lois and Jimmy…
   -Oh, but my mother comes first. If you promise me I’ll believe you because you always tell the truth.
   -I promise. I promise.   And that’s how Lois dies.