15 Μαΐ 2010

ΑΣΠΙΡΙΝΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ


ΑΣΠΙΡΙΝΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

Δε φοβάμαι μήπως πνιγώ
κι όμως την ασπιρίνη λιώνω
στο κουταλάκι με νερό.
Σ’ ένα μου φόβο κραταιό
χάνω τη μάνα μου
κι έτσι, πως κάποιος νοιάζεται
για να προσποιηθώ
φροντίζω στοργικά τον εαυτό μου.

7 Μαΐ 2010

Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ

Τα μέτρα που ψηφίστηκαν κατόπιν της κυβερνητικής προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας αποτελούν ζωντανή απόδειξη της δυνατότητας εφαρμογής συνοπτικών και σαρωτικών αλλαγών. Έχει σημασία ότι ομιλούμε για αλλαγές εξτρεμιστικού χαρακτήρα που νομοθετήθηκαν με διαδικασίες συνοπτικές από έναν πρωθυπουργό, ο οποίος παρουσίασε την αυτή πορεία απολύτως επιβεβλημένη, δεδομένης της εφιαλτικής-κατά τον ίδιο-εναλλακτικής: στάση πληρωμών, χρεωκοπία, επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, καταστροφή.

Το είδα με τα μάτια μου και δεν αμφισβητείται: στη χώρα της παντοδυναμίας του πολιτικού κόστους και των πελατειακών σχέσεων, να περικόπτονται μισθοί, συντάξεις, να καταργούνται συλλογικές συμβάσεις, να γίνονται, εν ολίγοις, πράγματα ως τώρα αδιανόητα... κι η κεφαλή της κυβέρνησης να δηλώνει ηρωικά πως δεν κόπτεται για επανεκλογή, μιας και προέχει το συμφέρον της πατρίδας.

Προσωπικώς δε γνωρίζω αν τα μέτρα θα μπορούσαν να είναι άλλα. Ο κ. Οικονόμου, πάντως, εις των τριών που διεγράφησαν από τον πρόεδρο του κόμματός τους επειδή δεν ψήφισαν υπέρ των μέτρων, είπε σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού ότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν οι πένητες το λογαριασμό, όταν το κράτος συνεχίζει τις αλόγιστες σπατάλες του. Πονηρεύτηκα.

Βεβαίως η πρόταση του κ. Οικονόμου δε συνιστά εναλλακτική πορεία από αυτή που η κυβέρνηση προτίμησε. Φλέγομαι, όμως, να μάθω: ο κύριος πρωθυπουργός, ο θαρραλέος των νέων μέτρων, τι πρόκειται να κάνει για (εντελώς ενδεικτικά):

Τις πελατειακές σχέσεις; Τους αφορολόγητους; Τις ποινικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων; Τους αργόμισθους;

Θα δώσει, μήπως, εντολή στους βουλευτές του να πετούν έξω από τα γραφεία τους όσους πολίτες έμαθαν να παρακάμπτουν το νόμο πουλώντας την ψήφο τους;

Θα δημεύσει τις περιουσίες όλων όσοι δηλώνουν πένητες και διαβιούν αυτοκράτορες;

Θα φυλακίσει το Σημίτη και τον Καραμανλή καταργώντας, παράλληλα, κάθε θεσμοθετημένη οχύρωση της πολιτικής διαφθοράς;

Θα άρει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, απολύοντας τους υπαλλήλους-φαντάσματα;

Αφού μπορεί να ψηφίζει το νομοσχέδιο του μηχανισμού στήριξης αδιαφορώντας για την επανεκλογή του, μπορεί να τα κάνει αυτά. Είναι και τολμηρός και ενάρετος. Αν δεν τα κάνει, πάλι, είμαστε ελεύθεροι να ψηφίσουμε το Σαμαρά, την Παπαρήγα, τον Τσίπρα ή τον Καρατζαφέρη, μόνο που αυτοί δεν έχουν λάβει μέτρα όπως αυτά που ελήφθησαν σήμερα, οπότε δεν είναι εγγυημένη ούτε η αρετή ούτε η τόλμη τους. Ίσως αυτοί νοιαστούν για την επανεκλογή τους...

...όπως νοιάστηκε και ο ίδιος για την εκλογή του την περίοδο που υπήρχαν λεφτά.